Babával természetesen másképp néz várost az ember, igyekszik betartani a játékszabályokat, nehogy kiverje a biztosítékot a kisembernél. Mi sem akartunk mindenhová eljutni csak azért, hogy elmondhassuk aztán, hogy ott voltunk.
Ami a gasztrotippeket illeti: érdemes elmenni a Mautner Zsófi által ajánlott Mer du Nord nevű helyre a Place St. Catherine-on. M. ZS. így írt róla: „Ez a negyed az 50-es évekig a város halpiacaként szolgált, ma a legjobb seafood éttermek helyszíne. Van ott a sarkán egy hely, Brüsszel legjobb halszaküzlete. Azon túl, hogy a legkiválóbb minőségű, legfrissebb halakat és herkentyűket árulja, hétvégén szabadtéri bárrá alakul, ahol néhány euro-ért kínál frissen készülő, kisadagos grillezett halakat, osztrigát, nyers(!) kagylót, illatozó hallevest, fokhagymás, zelleres, ízes lében fővő csigát, mellé a passzoló pohárka fehérborral. Itt mindent meg lehet kóstolni, amit az ember esetleg soha nem mert.”
Leteszteltük, tényleg ilyen.
Pommes Frites
Valamiért a belgák azt hiszik, hogy a sült krumplit ők találták fel, és nemzeti öntudattól dagadó kebellel árulják pommes frites néven. French fries-nak a 2. Vh alatt az amerikai katonák neveztek el, mert azt látták, hogy franciául beszélő emberek sütögetik a krumplit… Hmm-hmm…
Emellett az utcán percenként találkozunk egy goffri sütővel, aki a híres „Gauffre liegeoise”-t árulja, melynek csábító karamelles-vajas illata miatta szinte teljesen lehetetlen ellenállni.
Moules-frites
Igazi nemzeti eledel, mi 4 nap alatt 3 féle verzióban találkoztunk vele, egyszer sima sós-borsos vízben főzve, másodszor tejszínes mártással, harmadszor paradicsomos tejszínes öntettel, mindhárom alkalommal angolzellert csempésztek mellé és kis fekete lábosban szolgálták fel sült krumplival. A végén már kicsit sok volt a jóból…
Sör, sör, sör
A több száz féle belga sörből csupán 6-8 félét voltunk képesek megkóstolni. Maradandó élményt a Cantillon sörfőzde jelentett, amely egy külvárosi arab gettó -szerű negyedben bújik meg immár száz éve. Itt az eredeti száz évvel ezelőtti módszer szerint készítik, családi vállalkozásban, a Lambic, Geuse és Kriek söröket. Nagyon otthonos kis sörgyáracska, ahol a dédunoka , egy 35 körüli leányzó és apukája , a 3. generációs serfőző mester fogadott minket.
Ez a négy nap szép volt, jó volt és bebizonyította, amit már eddig is sejtettünk: lehet babával világot látni, de semmi nem úgy lesz, ahogy azt Móricka elképzeli…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése