2010. március 29., hétfő

Vajas pite sajtfelfújttal és zöldségekkel


Hozzávalók:
Vajas tészta:0,50 kg vaj
0,50 kg liszt
0,01 kg só
0,01 liter 20%-os ecet
0,25 liter víz

A vaj 80%-át és a liszt 20%-át összegyúrjuk. Téglalap alakúra alakítjuk és hűtőbe helyezzük (jól le kell hűteni, hogy kemény legyen).
A megmaradt 20% vajból, 80% lisztből és langyos sós –ecetes vízből közép kemény tésztát készítünk, majd cipóra alakítjuk, pihentetjük, hogy állománya laza, könnyen formázható legyen. Tetejét sakktáblaszerűen behasítjuk. A pihentetett tésztát lóhere alakúra nyújtjuk, majd közepére helyezzük a vajas tömeget és ráhajtjuk a tészta „leveleit” hogy azok mindenütt fedjék. A tésztát először ütögetjük, azután elnyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Először szimplán, majd duplán hajtogatjuk, ezután hűtőszekrénybe helyezzük, így a benne lévő vajas tömeg réteges marad, nem olvad meg.
Pihentetés után a tésztát újrahajtogatjuk szimplán majd duplán és nedves konyharuhába csavarva visszahelyezzük a hűtőszekrénybe.(A nedves konyharuha védi a kiszáradástól)

Sajtfelfújt:
10 dkg vaj
4 ek. liszt,
3 dl tej
20 dkg füstölt sajt
6 db tojás
só, szerecsendió
zöldségek: sárgarépa, cukkini, brokkoli

A zöldségeket megtisztítva fél karikákat vágunk, kevés vajon megpároljuk. Ízesítjük sóval, gyömbérrel, fehér borssal, petrezselyemmel. A sajtfelfújthoz vajas rántást készítünk, amelyet forró tejjel felöntve, elkeverve sűrű mártást kapunk. A tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot. Ízesítjük sóval, szerecsennel Belekeverjük a tojások sárgáját és a tojáshabbal az egészet lazítjuk.
A vajas tészta 1/3-át 1/2 cm-re nyújtjuk és béleljük a tepsit vele. A sajtos keverékbe vegyítjük a zöldségeket és a kinyújtott tésztára öntjük. A maradék tésztát 1/2 cm-re nyújtjuk és rácsszerkezetet vágunk bele. Sodrófára csavarva beterítjük vele a pitét. Felvert tojással megkenve 180 fokon 25 percet sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése