2009. november 27., péntek

Ünnepi kalács libamájjal

A múlt hétvégén mi már az Adventre hangolódtunk, így előételként a FINOmÁNIÁ-n ünnepi kalácsot készítettünk libamájjal.

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál só, 1 dkg élesztő
5 dkg vaj, kb. 2 dl tej, 2 db tojás
60 dkg libamáj, 4 cl konyak, só ízlés szerint
2 db alma, 1 evőkanál méz, 1 db citrom, fahéj ízlés szerint, boróka

Kalács elkészítése:
Kevés langyos tejben, porcukorral és egy nagy csipet liszttel az élesztőt megfuttatjuk. A szitált liszthez hozzáadjuk a porcukrot, tojások sárgáját és a megfuttatott élesztőt, egy kevés sót és a maradék langyos tejet. Összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk. Olvasztott vajat adunk hozzá és addig gyúrjuk, amíg a tészta újból száraz nem lesz. Letakarva kelesztjük. Ha megkelt, átdolgozzuk, formába téve vagy fonva újból kelesztjük. Tojássárgájával lekenjük, 160 fokon, 30 percig sütjük. Tehetünk a tésztájába aszalt gyümölcsöt is.

Alma:
A borókát szárazon serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a magházától megfosztott, feldarabolt almát és a mézet. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Pici sóval, fahéjjal, citrom levével ízesítjük. Ha az alma puha, mixeljük és szűrjük.

Máj:
A májat közepesen forró serpenyőben, kevés olíván rózsaszínűre sütjük. Borsozzuk és a sülés végén sózzuk. Konyakkal flambírozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése