2009. október 29., csütörtök

Salzburgi galuska, az édes verzió


Hozzávalók:

25 dkg vaj vagy margarin
2 dl víz
20 dkg finomliszt
14 db tojás
1 rúd bourbon vanília
5 ek cukor
1 db citrom vagy lime
2 ek keményítő
1/2 l tej

Felteszünk 20 dkg vajat vagy margarint a vízzel és pici sóval a tűzre. Ha forr, hozzáöntünk a lisztet és gyorsan elkeverjük.
Tűzről levéve, folyamatos keverés mellett (robotgép)
hozzáadunk egyenként 4 db tojást. Jól eldolgozzuk. Forrásban lévő vaníliás tejbe a tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk . Ha megdagadt (kb. 4-5 perc, megfőtt), akkor egy szűrőkanállal kivesszük a tejből és egy tálra tesszük.
2 tálba szétválasztunk 10 db tojást. A sárgájához adjuk a vanília kikapart belét 5 evőkanálnyi cukrot, 5 dkg vajat, a citrom vagy lime reszelt héját és levét, és a keményítőt. Habosra keverjük, hozzá szűrjük a tejet. Vízgőzön besűrítjük. Félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a csipetnyi sóval felvert fehérjehabot. A krémet egy vajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, ebbe helyezzük a korábban elkészített galuskákat. 160 C-on nagyjából 30 percig sütjük. Vaníliával és citrommal és egy kis tojáslikőrrel ízesített tejföllel tálaljuk.


Mirelle megjegyzése: extraként úgy két maréknyi mazsolával megbolondítható a krém, ami elnyeli a galuskákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése