2009. augusztus 5., szerda

Házi sajtkészítés bazsalikommal, mandulával pirítva, zöldalma pestoval és mustárfűvel


Házi sajtot készíteni saját konyhánkban, és ezzel kedveskedni barátainknak, jó ötlet. Megvalósításához íme a recept:
A tejet a tejszínnel felforraljuk. Hozzáadjuk forrás közben az ecetet, az ecet hatására különválik a savó és a túró. Szűrő textilen átszűrjük, hagyjuk lecsöpögni. A túrót tálba öntve ízesítjük sóval, pácolt, zöldborssal és friss bazsalikommal. A textilbe csavarva – úgy mint a rétest – a két végét megkötve, lógatva tömörítjük és kihűtjük. Másnap kibontjuk, sózott savóba tesszük, egy napig hűtőben érleljük. Felszeletelve mandulába nyomjuk, és olíva olajon megpirítjuk.
Zöldalma pesto: Az alma 1/3-át megtisztítva a ruccola ¼-ével, a mandulával, a parmezánnal, az olíva olajjal turmixszoljuk. Ízesítjük mézzel, sóval, citrom reszelt héjával. Az alma többi részét megpucoljuk, apró kockára vágva hozzáadjuk a pestóhoz. Vágott mentával frissítjük.

Hozzávalók 4 fő részére:
1 l kecsketej
½ l. tejszín
3 szál bazsalikom
1 dkg zöldbors
3 dkg mandula
1 dl olívaolaj
1 db zöldalma
1 tk. méz
1 db citrom
20 dkg ruccola
3 dkg parmezán
½ kávéscsésze ecet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése