2009. augusztus 31., hétfő

Gyömbéres-balzsamos szőlőlekvár, és fűszeres kanadaitök-lekvár



Zsolt most is olyan ételeket (lekvárokat, chutney-ket) talált ki, amikhez inkább kreativitás, mint nagy tudás és hosszú órák kellenek a konyhában. Ezekben a chutneykban pont az a szép, hogy viszonylag rövid idő alatt káprázatos dolgokkal rukkolhatunk elő.
Érdemes a vendégségeket egy-egy ilyen chutneyval, lekvárral feldobni.

Szőlőlekvár

Hozzávalók:

1 fürt szőlő
4 ek méz
0.05 l balzsamecet
gyömbér
só ízlés szerint

A szőlőt félbe vágjuk, kimagozzuk. Mézet karamellizálunk és hozzáadjuk a felezett szőlőt. Ízesítjük a gyömbérrel, kevés sóval, balzsamecettel. Sűrűsödésig forraljuk. A tűzről levéve hűtjük.

Fűszeres kanadai töklekvár

Hozzávalók:

1/4 gitártök
4 ek méz
rózsabors
kakukkfű
borecet
só ízlés szerint

A tököt megtisztítjuk, kimagozzuk, sütőben puhára sütjük. A sütőből kivéve hűtjük, 2/3-át mixeljük, 1/3 részét apró kockákra vágjuk. Mézet hevítünk, melyen megfuttatjuk a rózsaborsot és a kakukkfüvet. Hozzáöntjük a pürésített és a kockázott tököt, ízesítjük még sóval és borecettel. Hűtőben hűtjük.

3 megjegyzés:

  1. fénypostával ideér hozzám a szőlős? :)

    VálaszTörlés
  2. A szőlőset én is biztos kipróbálom. A tök, hát...
    Biztos finom...

    VálaszTörlés
  3. :) :) a tökössel nekem ugyanaz volt a bajom, mint a sütőtökkrémlevessel... az úgy nekem nem jó.
    A sima sült sütőtökből betegre bírom enni magam, de semmi más formája nem jön be.

    VálaszTörlés