2009. június 25., csütörtök

Vaníliás rákkrémleves

A rákról leválasztjuk a farok részt. A páncélból a húst kivesszük és a bélhúst eltávolítjuk, úgy, hogy megfogjuk a kicsi kilógó bélvéget és végighúzzuk a rákhúsunkon. Ha szerencsések vagyunk, szépen elválik az értékes rész az értéktelentől. A törzsrészt alaposan kimossuk. Egy részét díszítésnek félretesszük. Lábosban olíva olajat hevítünk, a törzset a leszedett farkakkal beleöntjük, megpirítjuk. Hozzáadjuk a halcsontot és a vajat. Felengedjük vízzel, és 1 órán át főzzük. A tűzről levéve ülepítjük, a vajat a tetejéről egy edénybe átmerjük. Az egyveleget leszűrjük, és félretesszük.
A hagymát finomra vágjuk, olíván megfonnyasztjuk. A felszeletelt sárgarépát és a burgonyát hozzáadjuk, ízesítjük sóval, kakukkfűvel és curryvel. Felöntjük az alaplével. A vaníliának kikaparjuk a közepét és a rúddal együtt a levesbe tesszük. Mikor a zöldségek megpuhultak , beletesszük a rákhúst, a tejszín egy részét és a fehérbort. Pár percig forraljuk, hozzáadjuk a vajat és a mixerrel egyneművé keverjük. Finom szűrőn átszűrjük.
Tálalásnál konyakkal ízesíthetjük. A tejszín maradék részéből habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a curry-t és a citrom reszelt héját, majd a megtálalt leves tetejére helyezzük.

Hozzávalók 4 fő részére: 0,5 kg folyami rák, 10 dkg halcsont, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2,5 dl tejszín, 5 cl olíva olaj, 5 dkg vaj, 1 db vaníliarúd, 1 db citrom, 3 szál kakukkfű, 1 dl száraz fehérbor, 5cl konyak, 2 tk curry por, só ízlés szerint.

1 megjegyzés:

  1. 5 cl vagy 0.5 dl? :)
    egységesen szoktuk megadni a mértékegységeket, mert ez így zavaró tud lenni.

    VálaszTörlés