2009. június 29., hétfő

Érlelt szűzsült fahéjas fűszerkéregben vörösboros szilvával

A fahéj-vanília FINOmÁNIA főételének receptje:
A páchoz:
A mézet karamellizáljuk, felöntjük a borral és ha beforrt, gyengén sóval és kakukkfűvel ízesítjük. A szüzet lehártyázzuk, a kihűlt pácba helyezzük, és egy éjszakára hűtőben érleljük.
Kenyérpuding:
A körethez a kenyeret „meghámozzuk”, 3X3-as kockára vágjuk. Félreteszünk belőle egy marékkal a fűszerkéreghez. A tojást a tejszínnel elkeverjük és feloldjuk benne az élesztőt. Ízesítjük sóval, rozmaringgal, kurkumával és a pirított vágott dióval. Hozzákeverjük a kenyérkockákat. Kivajazott, lisztezett formába töltjük, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor 160 fokon 35-50 percig sütjük (a forma vastagságától függően).
Morzsa:
A félretett kenyeret nagylyukú reszelőn lereszeljük, friss morzsát készítünk. Ízesítjük fahéjjal, pácolt zöldborssal, sóval. Kevés olíva olajat és 1 tojás sárgáját adunk hozzá. Az egészet félretesszük.
A szüzet a pácból kivéve nem túl forró olajon angolosra sütjük. Hosszában félbevágjuk és a fűszeres morzsát a vágási felületre halmozzuk. Forró sütőben megpirítjuk. A raguhoz kimagozzuk a szilvát. A maradék páclét beforraljuk a szilvával együtt, ha a szilva felpuhult , turmixoljuk.
A serpenyőben mézet karamellizálunk, a felezett szilvát hozzáadva konyakkal flambírozzuk. Hozzáöntjük a turmixolt páclét és összeforraljuk. Hozzákeverjük a szűz sütéséből visszamaradt levet. A kenyérpudingot a formából kivéve felszeleteljük, a ragu és a hús mellé rendezzük.
Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg sertés szűz, 1,5 dl méz, 3 dl (száraz) vörösbor, 1 tk fahéj, 0,5 kg kenyér, 30 gr pácolt zöldbors, 0,5 kg szilva, 13 gr élesztő, 0,5 tk kurkuma, 1/2 szál rozmaring, 5 cl olíva olaj, só ízlés szerint, 0,5 l tejszín, 5 db tojás, 1 szál kakukkfű, 10 dkg dió, 10 dkg aszalt szilva, vaj és liszt a forma kikenéséhez, konyak a flambírozáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése