2009. június 24., szerda

A múlt heti "nyelvlecke"

A hétvégén újabb FINOmÁNIA kurzust tartott Gál Zsolt séfünk. A két főszereplő a vanília és a fahéj volt, melyekből az ember első blikkre valami édességet készítene. Zsolt azonban levessel, főétellel és desszerttel is készült, melyek elkészítésének titkait pénteken délután ismerhették meg a résztvevők. A lelkes csapat megtanulta, hogyan kell rákot tisztítani, miket kell tenni egy finom ráklevesbe, hogy az íze harmonikus legyen, és hogy miként is kerül a vanília a képbe. Fő fogásként mézes vörösboros pácban érlelt szűzsültet készítettünk, fahéjas kéregben úgy, hogy rózsaszín legyen, mégis omlós, (kenyérpudinggal és vörösboros szilvával). A desszert teljessé tette a napot, mert elleshettük, hogyan élhetjük ki kreativitásunkat egy nagyon egyszerű művelettel: csokoládépöttyökből gyönyörű virágminták születtek a piskótatésztán. A fahéj parfét saját kezűleg készített karamellás kosárban tálaltuk, és mindenkinek elfogyott a tányérjáról:).
Másnap reggel a reggeli után a közeli biofarmra kerekeztünk, ahol sok-sok információt kaptunk a biotermesztésről, és arról, hogyan miből lesz a biotojás? Házigazdánk Dr. Kiss Csaba lelkesem mutatta meg a különböző zöldségágyásokat, szedhettünk jégsalátát, retket és hagymát is. A farmom a tyúkokon kívül tartanak, nyulakat és mangalicákat is.
Visszatérve a bázisra már csak a pácok elsajátítása és egy újabb desszert megismerése várt ránk a grillparti előtt. A húsokat görög fetás pácba, mentás málnapürébe és bazsalikomos szárított paradicsomos pácba tettük, vagyis azokat tanultuk meg, mert Zsolt már előző este megtette ezt helyettünk. Tálaláskor pedig ezekkel a pácokkal harmonizáló mártásokat kaptunk, mindenki nagy örömére. A közösen elkészített hűs madártejet desszertként fahéjas mandulahabbal kóstolgattuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése