2009. június 22., hétfő

Receptversenyünk harmadik helyezettje:Fahéjas keserűcsokoládés muffin eperöntettel és vanília fagylalttal


Első látásra bonyolult, de mégis gyorsan és könnyen összeállítható, nem túl édes finomság, amely megfelelő idénygyümölccsel (meggy, ribizli, barack, szilva,) variálva gyakorlatilag kora nyártól késő őszig bármikor elkészíthető.

Muffin:
10 dkg jó minőségű keserűcsokoládé
14 dkg mazsola (legjobb a nagy szemű aranymazsola)
14 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
7 dkg kakaó
fél csomag sütőpor
őrölt fahéj
4 cl jóféle pálinka
1,5 dl narancslé
negyed rúd vanília
egész fahéj – kb. akkora, mint a vanília
Eperöntet:
5dkg vaj
40 dkg eper
10 dkg akácméz
vanília fagylalt
tejszínhab
A muffin elkészítése:
A narancslével összekevert pálinkába áztatom a mazsolát, fahéjat, a vaníliát, és egy éjszakát állni hagyom. A tojások sárgáját, a cukrot és a nem túl kicsi darabokra összezúzott keserűcsokoládét összekeverem, majd hozzáadom a kakaót, illetve a liszttel összevegyített sütőport Ha kész, kézi habverővel belekeverem a mazsolát és a maradék narancsleves pálinkát. A tojások fehérjét kemény habbá verem és nagyon óvatosan de alaposan szintén kézi habverővel a masszához keverem. A tésztát muffin formában teszem és 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütöm.
Az eperöntet elkészítése:
A vajat serpenyőben megolvasztom megfutatom rajta az epret, hozzáöntöm a mézet, majd rövid ideig (max. 3 – 5 perc) párolom.
Tálalás:
Célszerű a muffint közép melegen tálalni, hiszen ekkor a keserűcsokoládé még olvadt benne. A muffin tányérra teszem, vanília fagylaltot kanalazok mellé, nyakon öntöm forró eperöntettel, és tejszínhab rózsával díszítem.
Megjegyzés:
A kísérletező kedvűek használhatnak mentás, rózsaolajos, narancsos, gyömbéres, vagy chilis keserűcsokoládét, illetve a muffint még megbolondíthatják egy kis rózsaborssal és őrölt chilivel is. A fagylaltok ugyan variálhatóak – a képen is vanília és csokoládé van – de semmiképpen nem tálalnám gyümölcs fagylalttal.

Jó étvágyat!

Turcsán-Tóth Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése