Első látásra bonyolult, de mégis gyorsan és könnyen összeállítható, nem túl édes finomság, amely megfelelő idénygyümölccsel (meggy, ribizli, barack, szilva,) variálva gyakorlatilag kora nyártól késő őszig bármikor elkészíthető.
Muffin:
10 dkg jó minőségű keserűcsokoládé
10 dkg jó minőségű keserűcsokoládé
14 dkg mazsola (legjobb a nagy szemű aranymazsola)
14 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
7 dkg kakaó
fél csomag sütőpor
őrölt fahéj
4 cl jóféle pálinka
1,5 dl narancslé
negyed rúd vanília
egész fahéj – kb. akkora, mint a vanília
Eperöntet:
5dkg vaj
Eperöntet:
5dkg vaj
40 dkg eper
10 dkg akácméz
vanília fagylalt
vanília fagylalt
tejszínhab
A muffin elkészítése:
A narancslével összekevert pálinkába áztatom a mazsolát, fahéjat, a vaníliát, és egy éjszakát állni hagyom. A tojások sárgáját, a cukrot és a nem túl kicsi darabokra összezúzott keserűcsokoládét összekeverem, majd hozzáadom a kakaót, illetve a liszttel összevegyített sütőport Ha kész, kézi habverővel belekeverem a mazsolát és a maradék narancsleves pálinkát. A tojások fehérjét kemény habbá verem és nagyon óvatosan de alaposan szintén kézi habverővel a masszához keverem. A tésztát muffin formában teszem és 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütöm.
Az eperöntet elkészítése:
A vajat serpenyőben megolvasztom megfutatom rajta az epret, hozzáöntöm a mézet, majd rövid ideig (max. 3 – 5 perc) párolom.
A narancslével összekevert pálinkába áztatom a mazsolát, fahéjat, a vaníliát, és egy éjszakát állni hagyom. A tojások sárgáját, a cukrot és a nem túl kicsi darabokra összezúzott keserűcsokoládét összekeverem, majd hozzáadom a kakaót, illetve a liszttel összevegyített sütőport Ha kész, kézi habverővel belekeverem a mazsolát és a maradék narancsleves pálinkát. A tojások fehérjét kemény habbá verem és nagyon óvatosan de alaposan szintén kézi habverővel a masszához keverem. A tésztát muffin formában teszem és 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütöm.
Az eperöntet elkészítése:
A vajat serpenyőben megolvasztom megfutatom rajta az epret, hozzáöntöm a mézet, majd rövid ideig (max. 3 – 5 perc) párolom.
Tálalás:
Célszerű a muffint közép melegen tálalni, hiszen ekkor a keserűcsokoládé még olvadt benne. A muffin tányérra teszem, vanília fagylaltot kanalazok mellé, nyakon öntöm forró eperöntettel, és tejszínhab rózsával díszítem.
Célszerű a muffint közép melegen tálalni, hiszen ekkor a keserűcsokoládé még olvadt benne. A muffin tányérra teszem, vanília fagylaltot kanalazok mellé, nyakon öntöm forró eperöntettel, és tejszínhab rózsával díszítem.
Megjegyzés:
A kísérletező kedvűek használhatnak mentás, rózsaolajos, narancsos, gyömbéres, vagy chilis keserűcsokoládét, illetve a muffint még megbolondíthatják egy kis rózsaborssal és őrölt chilivel is. A fagylaltok ugyan variálhatóak – a képen is vanília és csokoládé van – de semmiképpen nem tálalnám gyümölcs fagylalttal.
A kísérletező kedvűek használhatnak mentás, rózsaolajos, narancsos, gyömbéres, vagy chilis keserűcsokoládét, illetve a muffint még megbolondíthatják egy kis rózsaborssal és őrölt chilivel is. A fagylaltok ugyan variálhatóak – a képen is vanília és csokoládé van – de semmiképpen nem tálalnám gyümölcs fagylalttal.
Jó étvágyat!
Turcsán-Tóth Zsuzsanna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése