2009. június 9., kedd

Formabontó reggeli: sárgarépás sütemény és epres lassi


Eszter receptje

A tortáról:

A friss gyümölcsszezon közepén kicsit furcsának tűnhet a sárgarépatorta, de ez is, mint a legtöbb jó recept véletlenül jött létre. Az egyik hétvégének sikerült úgy nekifutnunk, hogy semmilyen kenyérféle, se pászka, se gabona- vagy kukoricapehely nem volt már fellelhető nálunk. P. finoman jelezte, hogy süthetnék reggelire tortilla-t, amihez gyakorlatilag majdnem csak víz, liszt és olaj kell, de valahogy nem kattantam rá. Természetesen, tojás és tej sem volt itthon (ezeket általában egyszerre vesszük a kenyérrel, és egyszerre is fogynak el!), még mielőtt valaki a palacsintát szóbahozná!

A lassiról:

Thaiföldről hoztuk a „lassi-élményt”, és azóta is vadászom erre az egyszerű, de nagyszerű italra. Én a kevert tésztás sütiket korábban csak tej vagy kakaó mellé tudtam elképzelni, de mint utóbb kiderült ez a házi joghurtital is nagyon finom az ilyesmihez. A mosolygós tahitótfalui eprek pedig szinte maguktól ugráltak a turmixgépbe.

Hozzávalók a süteményhez ( kicsit átdolgozva az eredetit: www. bbc.co.uk/food/recipes by Blue Peter)

110 gr fehérliszt

110 gr teljes kiőrlésű rozsliszt

1 csomag sütőpor

2 tk őrölt fahéj

125 gr teavaj

125 gr méz

125 gr barnacukor

225 gr (kb. 2,5 szál közepes) reszelt sárgarépa

25 gr darabos/őrölt mogyoró vagy bármilyen olajos mag

15 ml (1 evőkanál) friss citromlé


Egy tálban összekeverem a 2 fajta lisztet, a sütőport és a fahéjat. Felolvasztom a vajat, a mézet, és a cukrot alacsony hőfokon, majd az egészet belekeverem a lisztes egyvelegbe. Hozzáadom a reszelt sárgarépát, az apró darabokra vágott/őrölt mogyorót és a citromlevet. A masszát kivajazott formába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 percig sütöm. A tűpróba segít megállapítani, hogy mikor van kész.


Hozzávalók az epres lassihoz:

2 doboz (kb. 4 dl) natur joghurt

30 dkg eper

2-3 evőkanál méz (az eper édességétől függően)


A megmosott epreket hagyom a turmixgépbe ugrálni. Hozzáadom a mézet és a joghurtot, és könnyedén lenyomom a gombot a gépen! Utána poharakba töltöm, a maradék mehet a hűtőbe, de 1-2 órán belül érdemes meginni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése