2009. május 25., hétfő

Gál Zsolt, a sármos mesterszakács


„Szakácsnak lenni egy életfilozófiát jelent, amely élmény és kihívás egyszerre. A legjobb érzés, hogy örömet okozhatunk az embereknek.”
Amikor reggelként Zsolt megjelenik a legvagányabb motoros szerelésben a munkahelyén, frissen lepattanva a Kétkerekű Szerelemről, az első gondolatunk: hopp, megjött a sármos szakács! Talán első pillanatra nem jut eszünkbe róla, de a Rosinante Fogadó jóképű mesterszakácsának kisfiús mosolya mögött komoly életérzések, szakmai elhivatottság és tapasztalat bújik meg. És persze egy jó adag huncutság.
Rövid curriculum
Természetesen, már pici gyermekkora óta érdekelte a konyha titokzatos világa. A szakácsképzés végén, 19 évesen, egyből a mélyvízbe dobták (vagy inkább önszántából ugrott): egyéves németországi kiküldetést kapott Lipcsében, ahonnan nem is akarták hazaengedni. Azonban hazahúzott a szíve, és ezután fiatal szakácsként a Hyatt berkein belül, később a Rézkakas Étteremben , majd a Jankó Kortárs Magyar Étterem tevékenykedett. Elismert szakácsként a Nosztalgia Étterem Executive Chef-je lett, ám kedvence a Belgrád rakparti Bíboros étterem volt (amely sajnos, mára már bezárt).
Szellemiség
Szeret elbíbelődni a részletekkel, talán emiatt van, hogy egyik kedvenc területe az artisztika, ahol szintén kiélheti kreativitását. Mester típus, aki szívesen megosztja másokkal tudását. Bevallása szerint önzetlenül szereti tanítani azt, akiben látja a szakma szeretetét.
Zsoltot nehéz kibillenteni az egyensúlyából, legfontosabb számára, hogy az általa támasztott magas kihívásoknak és mércének mindig megfeleljen. Az arany középút híve, kerüli az extrém szélsőségeket, tiszteletben tartja a hagyományokat, de minden esetben nagyon kreatív és friss elgondolások születnek a keze alatt. Nem az alkimista konyha pártján áll, mert az étkezés örömét szerinte nem lehet kémiai reakciókra „leegyszerűsíteni”. Ugyanakkor szereti tudni, hogy az alapanyagok hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással, és szívesen kísérletezget is. Így kerülhetnek ki a konyhájából olyan izgalmas ételek, mint például az áttetsző paradicsomleves, pikáns zöldség sorbet, formás cannelloni puding, vagy sakktábla mintás kávé parfé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése