Azsiai utazasunk egyik allomasa Phuket, ahol meg utoszezonban is rengeteg program kozul valaszthat a turista. Lehet szigetturakat tenni, hajokazni, buvarkodni, lovagolni a tengerparton, elefantolni, dzsungelturazni, vadvizi evezni es termeszetesen fozotanfolyamon is reszt lehet venni.
Amint meglattam a PUM Cooking School prospektusat, tudtam, nekunk ezt kotelezo kiprobalnunk.
Pum a tulajdonos kicsi kora ota foz. A nagymamajatol tanulta, hogyan kell beszerezni a legjobb alapanyagokat a piacon, majd azokbol mikent lehet gyorsan, finom thai eteleket kesziteni. 10 eves koratol aztan neki kellett egyedul foznie a bazi nagy csaladjukra sok-sok even at. Na, ezt mar nem nagyon szerette. Sot, amikor Angliaba kerult tanulni, a legnagyobb orome az volt, hogy vegre nem kell tobbet fozocskezni, mindaddig, amig a baratai meg nem kerdeztek, hogy tudna e kesziteni nekik autentikus thai etelt. Nos, ekkortol viszont mar szenvedellye valt a fozes, es hazaterve lett belole egy fozoiskola eloszor Phi Phi szigeten, majd a Patong Beach-en Phuketen, de ma mar Chang Maiban eszakon is megnyilt egy, sot Franciaorszagban is mukodik, iden pedig Manchesterben mar az angolok is kiprobalhatjak, milyen a PUM fozoiskola.
Egy aranyos, teljesen egyszeru latvanykonyhas etteremben folyik az oktatas, ahol a narancssarga szin dominal. Sokfele csomag kozul lehet valasztani, a fel oras kurzustol, ami alatt egy thai etelt tanulhatsz meg, az egy napos tanfolyamig, ahol mar termeszetesen egy teljes menut is elsajatithatsz, es sok mindent tanulhatsz a thai gyogynovenyekrol is. Mi a kozeputat valasztottuk, amit meg a penztarcank is elbirt, egy masfel oras programot, ami alatt 3 etelt keszitettunk el. Ara: 5200 Ft fejenkent.Pum a tulajdonos kicsi kora ota foz. A nagymamajatol tanulta, hogyan kell beszerezni a legjobb alapanyagokat a piacon, majd azokbol mikent lehet gyorsan, finom thai eteleket kesziteni. 10 eves koratol aztan neki kellett egyedul foznie a bazi nagy csaladjukra sok-sok even at. Na, ezt mar nem nagyon szerette. Sot, amikor Angliaba kerult tanulni, a legnagyobb orome az volt, hogy vegre nem kell tobbet fozocskezni, mindaddig, amig a baratai meg nem kerdeztek, hogy tudna e kesziteni nekik autentikus thai etelt. Nos, ekkortol viszont mar szenvedellye valt a fozes, es hazaterve lett belole egy fozoiskola eloszor Phi Phi szigeten, majd a Patong Beach-en Phuketen, de ma mar Chang Maiban eszakon is megnyilt egy, sot Franciaorszagban is mukodik, iden pedig Manchesterben mar az angolok is kiprobalhatjak, milyen a PUM fozoiskola.
Tanarunk Malee, egy meghatarozhatatlan koru thai neni volt, tarsaink pedig egy nagyon kedves indiai par. Malee meselt az alapanyagokrol, melyek mar kiporciozva vartak minket, majd egy kisebb konyhaban neki is lattunk az etelek elkeszitesenek. Nos, akik nem szeretnek fozni, vagy csak nincs idejuk, azoknak idealis a thai konyha. Nehany alapanyag (ezeket mar mind be lehet szerezni nalunk is) kb. 20 perc az elokeszitessel egyutt, es mar kesz is a finom leves vagy foetel.
Ahogy nalunk a Rosinanteban is tortenik, az elkeszitett eteleket kozosen megvacsoraztuk, jot dumaltunk az indiaiakkal es teli hassal indultunk haza. Mindketten nagyon elveztuk!
Ami nekunk a legjobban izlett:
Tom Kha Gai
Hozzavalok 2 szemelyre
1 marek (kb. 6-8 dkg) csirkemell felszeletelve falatnyi darabokra
1 dl kokusztej
1,7 dl viz
4-5 szelet galangal, ami hasonlit a gyomberre, de nem az (egy blogban olvastam, hogy ezt is lehet kapni nalunk)
fel szal citromfu 3 cm-es darabokra vagva
2 db Kaffir lime level
1db mogyorohagyma ovatosan osszenyomva
2 db kis piros chillipaprika szinten ovatosan osszenyomva, ha erosen szeretitek a levest, akkor fel is lehet szeletelni az egyiket
2 evokanal halszosz
1 evokanal barna cukor
1 kisebb lime leve (1 evokanal)
Tegyuk egy kis labosba a kokusztejet es a vizet, es hagyjuk felforrni. Ekkor tegyuk bele a csirket, es kevergessuk, amig a hus felig puhara nem fo. Ekkor jon hozza a halszosz, a cukor es a lime leve, melyeket alaposan keverjunk el. Vegul a citromfu, a lime levelek, a hagyma, a chilli is belekerul. Hagyjuk, hogy ujra felforrjon a levesunk es mar kesz is. Az egesz fozes nem tobb 8-10 percnel, gyakorlatilag a csirkehusnak kell megpuhulnia.
A kepek nem sikerultek tul jol, mert sajnos mar sotet volt a fozes alatt, de tegnap ujra megkostoltuk az etteremben ezt a levest, es ugyanolyan finom volt, mint amikor mi keszitettuk:). Erdemes kiprobalni.
Aniko
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése