2011. március 21., hétfő

Kulibjáká

Olyan mint a pirog, de mégsem.

Hozzávalók négy személyre:

20 dkg leveles tészta

10 dkg jázmin rizs

20 dkg paraj

10 dkg vaj

4 gerezd fokhagyma

1 dkg kapribogyó

1 db tojás

só, bors ízlés szerint

50 dkg sertés tarja vagy lazac filé

A kulibjáká a pirogok közé tartozik, de a klasszikus pirogokkal ellentétben ennek az ételnek a tölteléke nem homogén, hanem több rétegű . A kulibjáká készülhet hallal vagy hússal is. Tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határokat annak, hogy milyen nyersanyagokat használjunk a tészta megtöltéséhez.

Előkészítjük az alapanyagokat. A rizst bő vízben megfőzzük, leszűrjük és további felhasználásig félretesszük. A spenótleveleket megmossuk és egy serpenyőben vajon megfuttatjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.

Ha halas tölteléket készítünk, akkor nyersen kis kockákra vágjuk és úgy használjuk tovább, ha pedig húsos tölteléket szeretnénk használni, akkor a húst le kell darálni vagy apró kockákra vágni és a további felhasználáshoz meg kell párolni.

Egy leveses csészét kibélelünk vékonyra nyújtott leveles tésztával és kezdjük rétegenként bele helyezni a tölteléket, először vajat majd a húst vagy a halat, kapri bogyót, parajt végül a rizst. Mikor megtelt, egy tészta lappal lezárjuk úgy, hogy a tésztaszéleket egymáshoz nyomkodjuk, majd sütőpapíros tepsire borítjuk és tetejét megkenjük tojással. 200 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Mirelle fotói az orosz hétvégéről itt találhatóak: Orosz hétvége


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése