2010. január 29., péntek

Sült fagylalt:

Meg kell hagyni, látványos kis desszert. Mindenféle házi készítésű fagyival finom, pl. meggy, de szerintem, ha minden kötél szakad, és kevés időnk van az elkészítésre, akkor jó minőségű bolti is megteszi. A receptben sárgabarackos fagyival készült, a képeken meggyessel.

Hozzávalók:

Piskóta:
4 db tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt
olvasztott csokoládé a megkenéshez
Fagyi:
8 db tojássárga, 0.5 kg barack , 0,5 l tejszín,
méz ízlés szerint.
1 kk. zselatin, 2 dl joghurt, 10 dkg cukor a velőhöz
Hab:
8 db tojás fehérje, pálinka ízlés szerint

Vékony piskótalapot sütünk.
Sárgabarackból gyümölcsvelőt főzünk. Mixeljük, hűtjük. Habüstbe felütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a barackvelő 80%-át, tejszínt, zselatint, mézet. Vízgőzön sűrűsödésig főzzük. Hűtjük, majd joghurtot adunk hozzá. Fagylaltgépben vagy mélyhűtőben időnként megkeverve dermesztjük. A piskótalapból kb. 10 cm átmérőjű kört szúrunk, majd megkenjük olvasztott csokoládéval. Ha megdermedt, ráhalmozzuk a fagylaltot. Cukorral felvert tojáshabbal "jégkunyhó" alakban felhabozzuk, fontos, hogy a fagylalt teljesen burkolva legyen. Tetején a habból mélyedést alakítva,amibe sülés után öntjük a barackpálinkával kikevert maradék barackvelőt. Forró sütőben 2-3 perc alatt barnára sütjük, miután kész, azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése