2009. szeptember 30., szerda

FINOmÁNIA a szüret bűvöletében

A múlt hétvége szinte az egész országban a szüret jegyében telt el, és bár a Szentendrei-sziget nem tartozik az ország történelmi szőlőtermelő vidékei közé, a Rosinante Fogadó*** kertje erre a 2 napra mégis a szőlő bűvöletével telt meg. Igazi indián nyár köszöntött be, és a lelkes résztvevőket a nyári konyhában aranyló napfény, friss őszi gyümölcsök és Gál Zsolt mesterszakácsunk várta. A séfpalánták a FINOmÁNIA szezonnyitóján hagyományos szüreti ételeket készítettek el. Így került a vacsora asztalra levelesre hajtogatott töpörtyűs pogácsa, zsenge malac mustban pácolva, kukoricával göngyölt újkáposztával, vargabéles szőlővel. A vacsoránál abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a verpeléti Varsányi Pincészet látogatott el hozzánk, és megkóstolhattuk a „Három Gráciát” (Gabriella Chardonnay, Judit Egri Merlot, Katalin Egri Bikavér). Ezúton is köszönjük Katalinnak és Gedeonnak! A másnap reggeli közös mustkészítés, zsemletésztagyúrás, a szürkemarha hamburger grillezése és a mézes-szőlős pite elkészítése igazi jutalomjáték volt….és ezúttal az idő is kegyes volt hozzánk.








Íme a vacsora főszereplője: Zsenge malac mustban pácolva kukoricával göngyölt újkáposztával




Hozzávalók 4 fő részére:
1 l must, 1.2 kg malac, 10 dkg füstölt szalonna, 8 levél fejes káposzta, 60 dkg kukorica, kb. 6-8 dkg kukoricadara, só, bors, tárkony, babér, kakukkfű, rozmaring ízlés szerint, 4 dl tejföl

A mustot gyengén sózzuk, és friss rozmaringgal ízesítjük. A malachúst (lehet akár csontos vagy filézett)a mustba fojtva hűtőben érleljük. A kis kockákra vágott füstölt szalonnát kipirítunk. Finomra vágott hagymát adunk hozzá. Tárkonnyal, babérral, kakukkfűvel, borssal, sóval ízesítjük. Felengedjük vízzel és felforraljuk. Hozzáadjuk a malacot és puhára pároljuk. A léből kivéve forró sütőben ropogósra sütjük.
Szemes kukoricára az alapléből rámerünk,hogy ellepje és feltesszük főni. Ha forr, hozzákeverjük a kukoricadarát Ízesítjük tárkonnyal és kakukkfűvel. A töltött káposztához hasonlóan forrázott friss káposztalevélbe göngyöljük a kukoricát. A lébe helyezve készre főzzük. Friss tejföllel a felszeletelt malac mellé adjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése