2009. augusztus 21., péntek

Szezonzáró FINOmÁNIA: Formabontó lekvárok és chutney-k



Már pár lelkes részvevő hamarabb is beszámolt a múlt héten lezajlott „szezonzáró” főzőtanfolyamunkról, melynek hangulatáról nagyon kedves leírásokat olvashatunk Sajtkukactól és Ágitól.

A nyár során számtalan „gasztro közeli” élményben volt részünk, és nem is tudjuk pontosan kik élvezték jobban: a résztvevők, vagy mi a szerevező team.

A múlt heti lekváros és chutney-s program igazi zamatos összeállítás volt. Ráadásul a főzés közbeni kóstolgatást minden lelkiismeret-furdalás nélkül lehetett véghezvinni, mivel az alapanyagok ropogósak, finomak és főleg egészségesek: sárgadinnye, szőlő, kanadai sütőtök és természetesen az általunk szedett reccsenős szilva, körte és savanykás nyári alma!
A séfpalánták a recepturát természetesen hazavitték, és a következő napokban itt is közzétesszük.
Addig is, íme a már-már hagyománnyá vált másnapi grillezéshez összeállított pác-variációk:
Diós-almás pác
Hozzávalók 4 személyre: 2 alma, 5 dkg dió, 10 dkg mazsola, 2 ek méz, só, zöldbors, koriander, fahéj ízlés szerint
Az almát megtisztítjuk,a magházát eltávolítjuk. Feldarabolva lábasba tesszük. Hozzáadjuk a diót és a mazsolát. felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük mézzel, zöldborssal, korianderrel, sóval, fahéjjal. Tűzre téve az almát puhára főzzük, majd levéve összemixeljük és lehűtjük.
Muszlim majonéz
Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojássárgája, 1 tk borecet, 1 ek dijoni mustár, porcukor, fehérbors, só ízlés szerint 1 szál zöldhagyma, l dl tejszín,0.15 l olívaolaj, 3 levél zsálya, 1 csg petrezselyem
Borecettel, dijoni mustárral készítünk egy majonézt. Vágott zöldhagymát, zsályát, petrezselymet adunk hozzá. Ízesítjük sóval, fehér borssal, porcukorral. Tejszínhabbal lazítjuk.
Fetás padlizsánkrém
Hozzávalók 4 személyre:1 db padlizsán, 10 dkg feta, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma,só, mustár - ízlés szerint, 2 dl tejföl, porcukor ízlés szerint, 0,5 dl olívaolaj
A padlizsánt hosszában félbevágva parázson vagy gázlángon vagy kerámialapon megégetjük. Tepsibe téve sütőben 160 fokon puhára sütjük. Kivéve,húsát kikaparjuk. Tálba téve hozzáadjuk a fetát, pirított vöröshagymát,fokhagymát,tejfölt. Mixeljük. Ízesítjük mustárral és porcukorral, sóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése