2009. augusztus 10., hétfő

Borsókrémleves kecskesajtos batyuval

Hozzávalók 4 fő részére:
35 dkg cukorborsó,
1 kk szódabikarbóna,
só, bors,
menta, ízlés szerint,
5 dkg vaj,
2 ek keményítő.
A batyuhoz:
10 dkg kecskesajt,
30 dkg liszt,
2 db tojás,
snidling, ízlés szerint,
1 tk olívaolaj,
1 csipet sáfrány,
bors, ízlés szerint,
petrezselyem

A borsót annyi vízben feltesszük forrni, hogy 2 ujjnyira ellepje. Szódabikarbónát adunk hozzá, hogy a színe üde maradjon. Ha megfőtt, keményítővel megkötjük és kiforraljuk. A tűzről levéve vajat, mentát és vágott petrezselymet adunk hozzá. Ízesítjük sóval, cukorral. Összeturmixoljuk és átszűrjük.
A batyuhoz: ½ dl vízből, 5 dkg vajból, 5 dkg lisztből és 1 db tojásból forrázott tésztát készítünk (képviselő-tészta). A sáfrányt vízben kioldjuk, 1 db tojással, és a sáfrányos vízzel tovább gyúrjuk a tésztát. Ezután 10 percet pihentetjük, majd 1 mm vastagra kinyújtjuk és felkockázzuk. A töltelékhez a reszelt kecskesajtot és a vágott snidlinget összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A kocka közepébe kanalazunk a töltelékből, batyuba fogjuk, ügyelve arra, hogy ne nyíljanak ki , miközben a sós vízben kifőzzük.

3 megjegyzés: