2009. május 12., kedd

Miért pont FINOmÁNIA?

Találkozik 2 vadidegen egy ismeretlen helyen (na jó, eláruljuk: egy jól felszerelt kerti nyári konyhában fehérsipkás, kockás nadrágos séf társaságában), 30 másodpercig méregetik egymást, majd e három ember 5 perc múlva régi ismerősként beszélget a spárgafőzés helyes módjáról, a bodzavirág sütés gyönyörűségeiről, és egymás szavába vágva adják a tippet, hogy hol lehet a legfrissebb kecsketejet kapni a városban? Mi ez ha nem FINOmÁNIA?
Azt látjuk, hogy minden normális embernek körülöttünk van valamilyen mániája, ami megkülönbözteti a többi normális embertől. És azt is látjuk, hogy a „gasztro őrültek” kicsit többen vannak, mint az összes többi őrült, … de sokkal szórakoztatóbbak is. Mert mi lehet jobb, mint megosztani azt az élményt, amikor a hideg kiráz és rögtön utána forróság önt el, majd mennyei béke árad szét bennünk a legfinomabb falat után?
Azt szeretnénk, ha sok ilyen megosztani való mennyei pillanatban lenne részünk. Sok mosolygó arcot és elrévült tekintetet szeretnénk a konyhánkban látni.
És szeretnénk megosztani az élményt, amikor reccsen a tövéről frissen leszedett saláta, amikor piroslik a körmünk alatt az eper szüret idején, amikor nyújtózkodunk, hogy elérjük az almafán a legmosolygósabb almát (ami persze mindig a legfelső ágon ül), amikor viccesen mekeg a kis gida, amíg kecske-mama tejet ad az esti fejésnél.
És szeretnénk, ha sokan hallhatnák Kosztolányi kertész bácsi bölcs kiskerti tanácsait, és sokan beleszagolhatnának a kerti kemencébe, ahol parázson sül a kézműves kenyér.
És azt szeretnénk, ha az esti szúnyoginvázió ellenére mindig lenne valaki, aki kiül velünk egy üveg szép bor társaságában a csillagokat bámulni, és a szánkban maradt aznapi ízeket és az orrunkban ragadt illatokat, és az ujjainkban érzett bizsergés dicsérni.
Nem szeretnénk sokat. De ezt az élmény nagyon szeretnénk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése