25 dkg eper (egy kicsivel lehet több is)
5 ek eperlekvár
20 dkg vaj
23 dkg finomliszt
8 dkg mandula
15 dkg cukor
2 tojássárgája
A mandulát hámozom, darálom. Összeöntöm a cukorral és a liszttel, majd a vajjal óvatosan elmorzsolom. Hozzáadom a sárgákat és tésztává gyúrom. Minimum egy órára eldugom a jó hideg hűtőbe.
Miután kihűlte magát, nagyon óvatosan nyújtom, pitetálba fektetem, majd egy nagyobb darab sütőpapírt teszek bele és valami száraz hüvelyest szórok a papírral (bab, lencse, bármi megteszi, a lényeg, hogy a tészta ne tudjon kénye-kedve szerint feljönni, legyen hely a tölteléknek). Ebben a lenyomatolt állapotában betolom a 180 fokos sütőbe és 20 percig sütöm. Az idő lejárta után, eltávolítom a segédbabot vagy lencsét, a papírral egyetemben és a tésztát visszatolom a már csak 150 fokos sütőbe, 25 percre.
Amikor kész a tészta, ráhelyezem a félbevágott epreket, a felmelegített lekvárt az eprekre csurgatom. Minél tovább kibírjuk, hogy ne együnk belőle, annál finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése