Az idei év egyik legmelegebb napján az Örs vezér téri óriásdugóban fogalmazódott meg bennem, hogy a hőguta elkerülése érdekében „védő-levest” kellene készíteni. Elhatároztam, hogy a leves színe legyen zöld (az már eleve frissítő hatású), természetesen legyen hideg, és mivel a menta szinte bokorrá nőtt már az ablakban, ezért az is kerüljön bele, hadd fogyjon!
Így született meg a fent említett fincsi leves, amit P. és még P. anyukája, (aki igazán mesterien főz MINDENT) is nagyon díjazott. Ezekben a nyári hétköznapokban a kertben elfogyasztott vacsorák tartják bennem a lelket hétvégéig, amikor végre kitörünk a városból (vagy nem, de akkor is ez a hétköznapok fénypontja). Ilyenkor elővesszük a rózsaszín-zöld kockás terítőt, P. próbálja beazonosítani a madarakat csicsergésük alapján, én pedig hallgatom, ahogy ő éppen beazonosít. Ilyenkor szent a béke.
A brokkoli levest egyébként azon az estén kevert saláta, tejfölös ricotta, prágai sonka és házi bodzaszörp kísérte. Desszertnek már nem volt hely a pocakban.
Hozzávalók a leveshez:Így született meg a fent említett fincsi leves, amit P. és még P. anyukája, (aki igazán mesterien főz MINDENT) is nagyon díjazott. Ezekben a nyári hétköznapokban a kertben elfogyasztott vacsorák tartják bennem a lelket hétvégéig, amikor végre kitörünk a városból (vagy nem, de akkor is ez a hétköznapok fénypontja). Ilyenkor elővesszük a rózsaszín-zöld kockás terítőt, P. próbálja beazonosítani a madarakat csicsergésük alapján, én pedig hallgatom, ahogy ő éppen beazonosít. Ilyenkor szent a béke.
A brokkoli levest egyébként azon az estén kevert saláta, tejfölös ricotta, prágai sonka és házi bodzaszörp kísérte. Desszertnek már nem volt hely a pocakban.
500 gr brokkoli
1 fej friss karalábé
2 fej friss főzőhagyma
1 e.k. vaj
1 dl tejszín
1,5 dl alaplé
3-4 szál friss menta
½ citrom
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A főzőhagymát karikára vágom, és megfuttatom a vajon, majd belekockázom a megtisztított karalábét. Amikor egy picit összemelegedtek, hozzáadom a kisebb darabokra szedett brokkolit (előtte kb. 15 perce beáztattam hideg vízbe, mert ekkor állítólag kiúsznak a brokkoli rózsák között esetlegesen megbújó bogárkák. De lehet, hogy ez amolyan „városi legenda”).
Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje a zöldségeket, sózom, megfőzöm. Amikor már puha, leveszem, beledobálom a friss mentát és összeturmixolom. Ezután felöntöm alap-lével, hozzáadom a tejszínt és az őrölt borsot, és belecsavarok egy fél citromot. (A magjára vigyázok, hogy ne szaladjon bele. Persze mindig beleszalad, utána kidugott nyelvvel halászhatok. Grrr!). Ezután egy lábosba jeges vizet teszek. Az elkészült krémleves egy akkora műanyag vagy fém tálba öntöm, ami belefér a jeges vizes tálba. (Fontos: ne legyen üvegtál, mert az könnyen elpattanhat a forró leves és a jeges víz találkozásakor.)
Ha már nagyjából lehűlt, kisebb műanyag dobozba teszem és benyomom a mélyhűtőbe, hogy tényleg hideg legyen tálaláskor. Elkészítési idő: kb. 30 perc , hűtési idő: min. 50 perc
Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje a zöldségeket, sózom, megfőzöm. Amikor már puha, leveszem, beledobálom a friss mentát és összeturmixolom. Ezután felöntöm alap-lével, hozzáadom a tejszínt és az őrölt borsot, és belecsavarok egy fél citromot. (A magjára vigyázok, hogy ne szaladjon bele. Persze mindig beleszalad, utána kidugott nyelvvel halászhatok. Grrr!). Ezután egy lábosba jeges vizet teszek. Az elkészült krémleves egy akkora műanyag vagy fém tálba öntöm, ami belefér a jeges vizes tálba. (Fontos: ne legyen üvegtál, mert az könnyen elpattanhat a forró leves és a jeges víz találkozásakor.)
Ha már nagyjából lehűlt, kisebb műanyag dobozba teszem és benyomom a mélyhűtőbe, hogy tényleg hideg legyen tálaláskor. Elkészítési idő: kb. 30 perc , hűtési idő: min. 50 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése