Május 13.-án a Vasárnapraforgó mini piacán az egyik főszereplő a rebarbara lesz.
A rebarbaráról röviden
A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a
levelek mérgezőek, ne együk őket! A levél nyeléből pikáns ízű kompót,
krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is
megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel
párosítják (például eperrel, körtével vagy almával). Alacsony pektintartalma
miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas
pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető. A
fanyar, tapadós íz elkerülése végett, lekvár főzéskor tegyünk egy kis darab,
jól megmosott márványt a lekvárba. Csak kora tavasztól május
végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható
étkezésre, mert később a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt
hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. Terhes nőknek fogyasztása nem
ajánlott. Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.
Rebarbara
lepény
30
dkg liszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 3 tojás, tejföl, dió, rebarbara. A
lisztet, porcukrot, vajat morzsoljuk össze, állítsuk össze két tojássárgájával
vagy annyi tejföllel, amennyit felvesz. Az így elkészített linzertésztát osszuk
el két részre, nyújtsuk ki 1 cm-es vastagságúra. Az egyik lappal béleljük ki a
tepsit, tegyünk rá kihűtött, kevés cukros vízben párolt rebarbarát, szórjuk meg
darált dióval, takarjuk be a másik tésztalappal, szurkáljuk meg, kenjük be
tojásfehérjével és előmelegített sütőben süssük meg.
Rebarbarakrém - leves
5-6
szép rebarbaraszár, 40 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, vanília, 2 tojássárgája, 2
kis-kanál liszt.A rebarbara szárát (levélnyelet) vékonyán lehántjuk és
hüvelyknyi darabokra vágjuk, majd egy liter vízben a cukorral, fahéjjal,
szegfűszeggel, egy darabka vaníliával puhára főzzük. A tojássárgáját a liszttel
és 2 dl vízzel simára keverjük, folytonos kevergetés közben a forró leveshez
öntjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése