2009. szeptember 24., csütörtök

Sorrento, Positano, Amalfi… nyári napfény szeptemberben

Mivel idén a „nagy” nyaralás elmaradt, és a következő hónapok pocaknövesztéssel és készülődéssel fognak eltelni, ezért úgy gondoltuk, hogy szeptemberben megajándékozzuk magunkat egy kis napfénnyel és pihenéssel.

Nápoly és Capri már rég tervezett úti cél volt, és most végre sikerült is elrepülni a Wizzair szerda hajnali járatával. Nápolyról most nem mesélek, mert úgy döntöttünk, inkább a bérelt autóval rögtön lesuhanunk a sorrentói félszigetre, ahol reményeink szerint tengerpart, citrus- és olajfaligetek és kedves agriturismo vár minket. És majdnem!

A félsziget Nápolytól 50 km-re található, a Vezúv és a híres Pompei mellett vezet a sztráda. A parton végig érdekes nevű, bájos kis falvak néznek le a meredek sziklapartról (Vico Equensa, Meta, Massa Lubrense).

Positanoba és Amalfiba életveszélyesnek tűnő kanyargós utak vezetnek, de megéri, mert igazi gyöngyszemek a Tirrén tengerparton. Szeptember elvileg itt már „bassa stagione”-nak számít, ami az árakon annyira nem is, de a turisták számán érezhető. Szóval, nyáron gondolom óriás tömeg lehet itt (az éttermeken, bárokon és butikokon látszik), most azonban pont elviselhető volt.
A gyönyörű kisvárosok bebarangolása mellett a legszebb élmény azonban a Positano utáni sziklás „szabadstrand” volt. Ide egy eldugott, meredek kis lépcsőn lehetett lejutni, és a pálmafák alatt kristálytiszta apró kavicsos pici part várt minket.

Az olasz gasztro élményekkel kapcsolatban, a számtalan pizza, a caprese-tál (mozzarella pomodoro), és melanzane parmigiano természetesen elmaradhatatlanok. A helyi különlegesség minden, ami citromos. A helyi ligetekben sárgadinnye méretű citromok nőnek, és nagyon okosan, mindent felhasználnak belőle. Ennek jó példája a limoncello (citrom likőr), amelynek alapja a zamatos-illatos gyümölcs héja.


Igazi élmény volt a risotto al limone, amit az Agriturismo la Lobra nevű citrus ligetben kóstoltunk meg. A receptet elhoztam ajándékba:

Hozzávalók:
1 apróra vágott hagyma, 2 felaprított fokhagyma, 4-5 csésze csirkés alaplé 1,5 csésze „Italian Arborio” típusu rizs, átmosva, 1 csésze friss citromlé, só, bort ízlés szerint, kb 1,5 csésze Asiago vagy Parmezán sajt
Elkészítés:
Dinszteljük meg a hagymákat vajon. Melegítsük fel az alaplevet. Adjuk a rizst a hagymás alaphoz, és pirítsuk meg óvatosan, amíg üvegessé nem válik. Adjuk hozzá folyamatosan az alaplevet, gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a citromlevet, amíg fel nem veszi a rizs. Ha úgy látjuk, hogy kicsit száraz, adjunk még hozzá alaplevet, 25- 30 perc főzés után elvileg kész. Adjuk hozzá a sajtot, sózzuk-borsozzuk ízlésünk szerint. Nagyon finom magában is "primo piattoként", de lehet enni sültek, grillezett tengeri herkentyűk mellé is. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése