2009. július 14., kedd

Főszerepben a csokoládé

A múlt heti főzőkurzus sztárja a kakaóbab volt. Főztünk vele, beszéltünk róla, lekövettük az utat a babtól a táblás csokoládékig, kvízeken törtük a fejünk, és azon méláztunk, hogy milyen jól muzsikál a sörös csokoládés mártás az endíviával és a csirkével, s micsoda szimbiózisban él a bélszín a kakaóbab törettel.

A mesterszakácsunk által összeállított menü megmutatta a csokoládé sokoldalúságát. Mártásokhoz használtuk, piskótát és krémet készítettünk vele. Mellépróbáltunk ízeket, figyeltük, hogyan sejlik elő a chili, miként él a menta a desszertnek készített krémben, milyen a mélysötét csokoládészuffléhoz a sörös, gyömbéres sorbet.

Hogy teljes legyen az élmény, második nap Pelle Csilla - a szentendrei Édeni csokoládébolt elhivatott tulaja - tartott bemutatót nekünk.

Mesélt a kakaó történetéről, a gyártási technológiákról, a konsírozásról és arról a bizonyos csíráról, ami miatt mindez szükséges. Mesélt még arról is, hogy mi különbözteti meg a prémium minőségű csokoládét, a kommersz példányoktól. Kóstoltunk chilis forró csokoládét, majd világ élvonalát képviselő táblákat bontottunk. Michel Cluizel csokoládéitól kezdve, az Amedei Chuao-jáig mindent végigpróbáltunk.

Zárásként pedig megtanulta a társaság, hogy milyen egyszerűen lehet a mascarponeból tökéletes és könnyű pohárkrémet készíteni. Most egy kevés kakaóval ízesítettük és - mint ad Isten - kakaós piskótatallérokkal rétegeztük.

Csokoládétól és új ismeretektől eltelve indultunk haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése